Fotolara nəzər saldıqda mat qalırsan, görəsən, bura kim restoran sertifikatı - adı verib?

Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) əməkdaşları Oğuz rayonu, Baş Daşağıl kəndində fəaliyyət göstərən, fiziki şəxs Daşdəmirov Çingiz Fərrux oğluna məxsus “Saf su” restoranında aparılan plandankənar yoxlama zamanı qida təhlükəsizliyi sahəsində normativ hüquqi aktların tələblərinə əməl olunmadığı müəyyən edilib. Belə ki, müəssisənin gigiyena qaydalarına əməl etmədən fəaliyyət göstərdiyi, mətbəx sahəsində texnoloji ardıcıllıq və mal qonşuluğu prinsiplərinə riayət edilmədiyi, məişət tullantıları üçün hermetik zibil qablarının quraşdırılmadığı,  həmçinin işçi heyətin xüsusi geyimlə təmin edilmədiyi, tibbi müayinədən keçmədiyi və digər nöqsanlar aşkar olunub. Müəyyən olunmuş pozuntularla bağlı müəssisə rəhbərliyi inzibati məsuliyyətə cəlb edilib və müəssisənin fəaliyyəti dayandırılıb.

Fotolara baxanda dəhşətə gəlirsən - bura restorandır...

Qeyd edək ki,  restoran  - daha yüksək komfortlu ictimai iaşə obyekti olub, istehlakçılara geniş çeşiddə, mürəkkəb istehsal texnologiyalı, yüksək keyfiyyətli mətbəx və qənnadı məmulatları, içkilər təqdim edir.

Restoranlar  isə müxtəlif olur –klassik, milli, ixtisaslaşdırılmış, mərasim, vaqon-restoran, gəmi-restoranı...

Növ və xüsusiyyətlərinə görə restoranlar bədii tərtib edilmiş reklam proqramlarına, firma üzlüklü menyulara və dəvətnamələrə malik olmalıdırlar. Müştərilərin qəbulu və gözləməsi üçün nəzərdə tutulmuş yerlərdə hədiyyələrin, güllərin satışı təşkil edilə bilər.

Restoranlar axşam saatlarında çıxış edən estrada-musiqi ansamblına malik ola bilərlər.

"Lüks" dərəcəli restoran arxitektura quruluşuna və maddi-texniki təchizatın qeyri-adiliyinə, daxili görünüşün zərifliyinə (qəşəngliyinə), yüksək səviyyəli komfortluğuna görə fərqlənir. Müştərilərə mürəkkəb hazırlanma texnologiyalı, geniş çeşidli sifariş və firma xörəkləri, içkilər, qənnadı məmulatları təklif olunur. Firma xörəkləri milli mətbəxin xüsusiyyətlərini və müəssisənin mətləb istiqamətini əks (nümayiş) etdirməlidir. Bəzi firma xörəkləri son istehsal-texnoloji əməliyyatlar müştərilərin gözü qarşısında aparılmaqla onlara verilir. Menyuya daxil edilməmiş xörəklərin hazırlanmasına sifarişlər, müvafiq ərzaq çeşidləri mövcud olduqda qəbul edilir.

Mebel, obyektin daxili görünüşü nəzərə alınmaqla fərdi sifariş əsasında hazırlanır.

Yeməkxana ağları (süfrələr, əlsilənlər, ofisiantlar üçün qolçaqlar), zalın daxili görünüş xüsusiyyətləri və stolların servisləşdirilməsi üzrə ümumi estetik fikirlər nəzərə alınmaqla, sifariş əsasında hazırlanır.  Hər bir əşya üzərində estetik işlərin müxtəlif ünsürü kimi restoranın qısaldılmış və ya tam adı, yaxud onun emblemi əks etdirilir, həmçinin müxtəlif növ əl işlərindən (naxışlar, tikmələr və s.) istifadə edilə bilər. Xidmət zamanı müştərilərə müxtəlif cür əl silənlər verilir. Hər bir yeni müştəri qrupuna xidmətdən əvvəl istifadə edilmiş süfrələr təmizi ilə əvəz edilir. Xidmət prosesində süfrələr çirklənərsə, onlar həmin an dəyişdirilir.

Müştərilərə xidmət, stolların servisləşdirilməsinin ən yeni üsullarını, xidmət qaydaları və texnikasını dərindən bilən və bu sahədə xüsusi təhsilə malik olan ofisiantlar, metrdotel və barmenlər tərəfindən yerinə yetirilir.

Xidmətedici heyət vahid formalı geyimə və ayaqqabıya malik olmalıdır və s....

Qəribədir ki, “Saf su”ya görəsən, hansı kriteriyalara uyğun olaraq “Restoran” adı verilib və bu məkan  hansı restoran tipinə uyğun fəaliyyət göstərib?.. Bax bu, sual altındadır.

JASMİN


GÜNDƏM

Jurnalistler



Vizual Xəbərlər

ÇOX OXUNAN XƏBƏRLƏR

MÜSAHİBƏ

QALEREYA