Yay özünüzü müxtəlif giləmeyvə ilə müalicə etmək və eyni zamanda bədənə qida maddələrinin qəbulunu artırmaq üçün bir fürsətdir.

“Doctis” teletibb mərkəzinin dietoloqu Larisa Faerman “Rossiyskaya qazeta”ya bildirib ki, hər gün hansı giləmeyvə yeyə bilərsiniz və hansı giləmeyvə ilə ehtiyatlı davranmaq lazımdır.

Qaragilə

Qaragilədə bir çox antioksidan var - zərərli sərbəst radikalları zərərsizləşdirə bilən maddələr, oksidləşmə prosesini təhrik edən molekullar və nəticədə hüceyrə membranının məhv edilməsi. Qaragilədə bol olan C vitamini immunitet sistemini gücləndirir və iltihab əleyhinə təsir göstərir. Təzə qaragilə kəsmik, süd və ya qaymaq ilə yaxşı gedir.

Moruq

Moruq həm də C vitamini ilə zəngindir və onları qaragilə kimi güclü antioksidant edir. Tərkibində həmçinin həzmi yaxşılaşdıran və uzun müddət toxluq hissi verən pəhriz lifi var. Bundan əlavə, moruqda maqnezium, kalium və fol turşusu var - sağlam ürək-damar sistemini qorumaq üçün vacib mikroelementlər.

Qara qarağat

Məlumdur ki, qarağat C vitamini səviyyəsinə görə çempiondur - onların tərkibində sitrus meyvələrindən, o cümlədən limondan daha çoxdur. Bundan əlavə, qarağat kollagenin istehsalını təşviq edir, yəni dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. Giləmeyvə həm də ona tünd rəng verən və hüceyrələri oksidləşdirici stresdən qorumaqda mühüm rol oynayan antosiyaninlərlə zəngindir.

Albalı

Albalının diqqətəlayiq xüsusiyyəti, sirkadiyalı ritmlərimizi, yuxu və oyanma dövrlərimizi tənzimləyən hormon olan melatoninin tərkibində olmasıdır. Bunun sayəsində albalı yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdıra bilər. Albalı həm də iltihabı azaldan güclü antioksidant olan antosiyaninlərlə zəngindir.

Qarğıdalı

Bu, ən sağlam yay giləmeyvələrindən biridir. Tərkibindəki lif və antioksidantlar qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir və diabetin inkişafı üçün profilaktik tədbirdir. İkinci istiqamət ürək-damar sistemidir, ona potasyum, mis və manqan müsbət təsir göstərir. Üçüncüsü, qarğıdalıdakı üzvi turşuların tərkibi ilə əlaqəli olan beyin funksiyasının yaxşılaşdırılmasıdır.

Gilas

Gilas C, A, B1, B2 və digər vitaminlərin əla balansını ehtiva edir. Ancaq nəzərə almaq lazımdır ki, şirin gilas kifayət qədər miqdarda şəkər ehtiva edir və həddindən artıq istehlak edildikdə qan qlükoza səviyyəsinin əhəmiyyətli dərəcədə artmasına səbəb ola bilər.

Çiyələk

Çiyələkdə albalı kimi, çoxlu fruktoza var ki, bu da pəhriz saxlayan insanlar üçün arzuolunmaz ola bilər. Miflərin əksinə olaraq, fruktozanın kalori miqdarı saxaroza ilə eynidir. Bundan əlavə, çiyələk pestisidləri toplaya bilər, buna görə də üzvi şəkildə yetişdirilən giləmeyvə seçmək daha yaxşıdır.

E.ŞİRİNOV

Pin It

GÜNDƏM

SƏYAHƏT

Jurnalistler



Tezadlar Arxiv

İDMAN