Kəsilmiş qarpızları almaq təhlükəlidir
Qarpızın insektisidləri (həşəratlara qarşı istifadə edilən dərman) və pestisidləri (kənd təsərrüfatında zərərvericilərə qarşı istifadə edilən zəhərli maddədir) asanlıqla mənimsədiyinə dair ümumi inanc yanlış fikirdir.
Bu barədə “360” telekanalına Rusiya Bağbanları Ümumrusiya Təşkilatının sədri Andrey Tumanov məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, qarpızlar praktiki olaraq pestisidlərlə müalicə olunmur. Nitrat zəhərlənməsinin real halları da məlum deyil.
“Çox güman ki, zəhərlənməyə səbəb qarpız olubsa, bu, onun səhv yetişdirilməsi ilə bağlı olmayıb”.
Mütəxəssis eyni zamanda məşhur yay ləzzətini seçərkən nələrə diqqət etməli olduğunu izah edib. Əvvəlcə onu diqqətlə yoxlamaq lazımdır: möhkəm, çatlar və çuxurlar olmadan olmalıdır. Meyvənin hər hansı bir çatlaması orada zərərli mikroorqanizmlərin görünməsinə səbəb ola bilər. İkincisi, artıq kəsilmiş qarpızları almaq təhlükəlidir.
Dietoloq, tibb elmləri namizədi Elena Solomatina bəzən giləmeyvənin insanlar üçün təhlükəli olduğunu təsdiqləyib. Mütəxəssis qeyd edib ki, ilk növbədə, qarpızın qabığı zədələnərsə, kifayət qədər tez xarab olur. O, vurğulayıb ki, onu adi örtülü piştaxtalardan və piştaxtalardan almaq olmaz.
Yeməkdən əvvəl qarpız bir süngər ilə yaxşıca yuyulmalıdır, - həkim xəbərdarlıq edib. Həm bioloji, həm də kimyəvi çirklər qabıqdan boşqaba, daha sonra qarpız parçalarına, oradan da insanın mədəsinə keçə bilər. Bu vəziyyətdə zəhərlənmə riski var.
Qarpızın daha tez yetişməsi üçün ona tez-tez selitra - azotlu gübrələr verilir, bunlar nitratlardır, sonradan nitritə çevrilir.
Bu maddələr oksigenin ötürülməsinə maneə törədir və bədənin toxumalarında və hüceyrələrində metabolik prosesləri ləngidir, - həkim izah edib.
E.ŞİRİNOV