Şirin çay və qəhvənin sağlamlığa zərəri yoxdur, ancaq içkiyə beş qramdan çox olmayan şəkər əlavə etsəniz. Bunu Hollandiyanın Leiden Universitetinin alimləri müəyyən ediblər.
Tezadlar.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “PLOS One” jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər 30 ildən çoxdur ki, mütəmadi olaraq müxtəlif miqdarda şəkərlə çay və ya qəhvə içən təxminən üç min eksperiment iştirakçısını müşahidə ediblər. Tədqiqatın əvvəlində və sonunda elm adamları subyektlərin sağlamlığını yoxlayıblar və tədqiqatı başa çatdırmaq üçün yaşamayan iştirakçıların ölüm səbəblərini qiymətləndiriblər.
Nəticələr göstərdi ki, içkilərə şəkər əlavə etmək vaxtından əvvəl ölümlə əlaqəli deyil.
Bununla belə, ekspertlər qeyd ediblər ki, söhbət beş qramdan çox olmayan şəkərdən gedir, ona görə də tərkibində təxminən 25 qram şəkər ola bilən qazlı içkilər və şirələr sağlamlığa təsir edir.
Əvvəllər qastroenteroloq Dilyara Lebedeva irmik sıyığının təhlükələri barədə xəbərdarlıq etmişdi: manna yarmasının tərkibində demək olar ki, heç bir vitamin, mineral və lif yoxdur və bundan əlavə, yüksək glisemik indeks və yüksək kalorili tərkibi irmanı bütün dənli bitkilər arasında sağlamlıq üçün ən təhlükəli edir.
Mütəxəssislər günə qarabaşaq, arpa və ya inci arpa ilə başlamağı məsləhət görürlər.
E.ŞİRİNOV