Süfrənin əvəzolunmaz dadı olan yumurta haqqında bilmədiyimiz çox şey var. Bunlardan biri də yumurtanın yuyulub-yuyulmamasıdır. Bu barədə təfərrüatlar...

Yumurtaların yuyulub-yuyulmaması həmişə mübahisə mövzusu olub.

Elə vaxtlar olur ki, yuyula bilməyən vaxtlar olur.

Əgər dərhal yumurta bişirəcəksinizsə, yumurtanı yuya bilərsiniz. Ancaq soyuducudan çıxarıb dərhal bişirmək fikrində deyilsinizsə, mütləq yumamalısınız.

Yəni qısa müddətdə istehlak ediləcəksə yuyula bilər, amma uzun müddət istehlak ediləcəksə yumurtanı yumaqdan çəkinin.

Bəs niyə yumurtanı yumayaq?

Yumurta qabığında məsamələr var. Bu quruluş “kütikül” adlanan təbəqə ilə əhatə olunmuşdur. “Kütikül” yumurta üçün çox vacibdir. Çünki bakteriyaların yumurtaya daxil olmasının qarşısını alır. Əgər onu yuyarsanız, “kütikül” yox olacaq və yumurta həssas olacaq və bütün növ bakteriyaların hücumuna qarşı zəflik göstərəcək.

Ən vacib nəticə Salmonella bakteriyasının yaratdığı bağırsaq infeksiyasıdır. Yumurtada nə qədər çox bakteriya olarsa, onun vurduğu zərər bir o qədər çox olar. Salmonella bakteriyasına məruz qalmış yumurtanı yaxşı bişirmədən istehlak etməyə çalışsanız, xəstələnəcəksiniz. Üstəlik, uşaqlar bu bakteriyaya böyüklərdən daha çox həssasdırlar.

Yumurtanı, ümumiyyətlə, yumamaq yaxşıdır. Almazdan əvvəl yuyulmadığından əmin olmaq da faydalıdır.

E.ŞİRİNOV

Pin It

GÜNDƏM

Jurnalistler

Vizual Xəbərlər

Tezadlar Arxiv

İDMAN